Krkonošské kyselo
Kategorie: Soups
Obtížnost: Easy
Čas přípravy: 60 min
🛒 Ingredience:
200 g chlebového kvasu 50 g másla (příp. sádla nebo ghí) 30 - 50 g sušených hub (v sezóně klidně podušené čerstvé) 1 cibule 2 vejce 100 ml smetany (33% smetana, zakysaná i na vaření - se všemi to funguje 👍 ) 500 g brambor (posledně jsem použila méně brambor a přidala na kostičky nakrájenou a orestovanou máslovou cuketu, protože teď je jejich sezóna 😁) sůl kmín 2 litry vývaru nebo vody
👨🍳 Postup:
Brambory oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky a uvaříme. Na másle dozlatova orestujeme drobně pokrájenou cibuli. Přidáme chlebový kvas a postupně za stálého míchání (ideálně metličkou, aby se kvas dobře rozmíchal) po částech přiléváme vývar. Do hrnce nasypeme sušené houby, sůl a kmín a necháme povařit. Poté do polévky přidáme uvařené brambory; pokud je polévka příliš hustá, můžeme přidat trochu vody z brambor, aby nic nepřišlo nazmar. 👍 V misce rozšleháme dvě vejce a nalijeme je do polévky. Nakonec přidáme smetanu a hrnec sundáme z plotny (smetanu už nevaříme, mohla by se v polévce srazit a to by nevypadalo hezky). Podáváme ideálně s kváskovým chlebem a posypané čerstvou petrželkou nebo jinou zelení, kterou máme k dispozici 😁🤤